dimarts, 29 d’abril del 2014

El Celler de Can Roca degradat a 2n del món

El Celler de Can Roca (C / de Can Sunyer, 48, 17007 Girona) ha obtingut aquest dilluns 28 d'Abril el títol de segon millor restaurant del món després d'haver ocupat el primer lloc l'últim any per primera vegada; el 2011 i el 2012 ja s'havia situat en el segon lloc.

El resultat s'ha conegut aquesta nit en una gala a Londres determinat per les votacions de 900 experts internacionals. L'ha substituit el local Noma de Copenhaguen, del danès René Redzepi, que havia caigut a la segona posició a favor de l'establiment gironí l'últim any - encara que entre 2010 i 2012 ja havia liderat el rànquing.

El Celler de Can Roca, que Joan i Josep Roca van obrir el 1986 i que el 1998 va incorporar a la cuina al seu germà menor, Jordi, disposa de tres estrelles Michelin des de 2009.
 
A més, a la gala d'aquest dilluns de la revista 'Restaurant magazine' també s'ha premiat en especial Jordi Roca - encarregat de les postres al Celler de Can Roca de Girona -, que ha estat proclamat millor pastisser del món. Aquest any ha estat la primera vegada que la classificació mundial premia un pastisser com el millor del món i, per tant, el germà petit dels Roca ha tingut l'oportunitat d'estrenar el guardó, que ha recollit en persona.

Xavier Espasa, ha presentat a Londres la candidatura de la cuina catalana que pretén ser reconeguda com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Espasa ha comptat amb el suport del xef Joan Roca, que ha manifestat que la cuina d'autor que es practica a El Celler de Can Roca és hereva de la cuina tradicional catalana perquè els tres germans "hem begut de les seves arrels i l'hem transformat en cuina d'avantguarda ".

Aquí podem veure algun dels seus plats


 

 
 

dimarts, 15 d’abril del 2014

RUTA MODERNISTA

DESCRIPCIÓ
El ressorgiment econòmic de la comarca de l'Alt Penedès, després del desastre de la fil·loxera, va propiciar l'arribada d'aquest corrent artístic i social que començava a implantar-se a Europa. Propietaris agrícoles i comerciants esdevenen receptors de les tendències modernistes i impulsen edificacions d'acord amb la seva posició econòmica.


El Modernisme contemplava la vistositat de la decoració naturalista de les façanes, la utilització del maó en alguns edificis, i els vitralls i baranes de ferro forjat en finestres i balcons.
podem apreciar també altres aspectes de l'art, com ara la pintura, l'escultura i el disseny de mobiliari urbà.


ESTRUCTURA
El Modernisme va ser un moviment molt extes en aquesta regió per lo que hem fet una selecció de les cases particulars i cellers més significatius de la zona. Tot i que a la costa (Sitges) també hi trobem edificis d'interés ens centrarem en la zona de l’interior per poder dur a terme amb més facilitat un itinerari de visites. Això només perten ser un recull dels recursos que tenim però de manera práctica és més factible fer un recorregut o itinerari.


RECURSOS


http://www.turismedia.com/altpenedes/imagenes/gelida_casa_delgado.jpg
Casa Delgado
(Gelida) Carrer de Mossèn Jaume Via, 65


Casa entre mitgeres construïda l'any 1910, projectada per Joan Rubió Bellver, un dels grans arquitectes del Modernisme. Presenta una original façana amb un petit atri davant l'entrada, el qual es tanca a la línia del carrer amb una reixa de forja, a banda i banda d'una columna central de maó vist. Aquesta enllaça amb el balcó arrodonit que es projecta cap enfora i que està protegit per un gran voladís de ceràmica vidriada. La forma poligonal del pis i el coronament mixtilini, acaben de conferir a la casa l'efecte característic de les cases modernistes més atrevides.



Casa Jové
(Gelida) Carrer Sant Lluís, 13, 15 i 19


El cas de Gelida difereix força de la resta de la comarca, ja que el modernisme s’introdueix per mitjà dels mestres pràctics que realitzen cases entre mitgeres per a les classes treballadores del poble amb elements modernistes.
El Modernisme es va començar a aplicar a l’arquitectura d’estiueig a partir de la primera dècada del segle XX.


A tenir en compte


*El Centre d'Interpretació del Castell de Gelida ofereix l'últim diumenge de cada mes la Ruta modernista de Gelida, La ruta inclou el recorregut per 9 cases modernistes.
El preu per realitzar aquesta ruta és de 3€ per persona (menors de 9 anys gratuït), i s’ha de ser un grup mínim de 8 persones i un màxim de 100 persones. S’ha de reservar amb antelació la visita trucant al 93 779 01 46 o via mail ci@castellgelida.org

més informació a aquí


Funicular Gelida


*Funicular Gelida uneix l'estació de tren de Rodalies de la RENFE (línia Barcelona- Tarragona per Vilafranca) amb el centre urbà del poble. El funicular es va inaugurar el novembre de 1924 amb equips del vell funicular del Tibidabo. Però les instal.lacions es van envellir i, a principi dels anys vuitanta, els FGC es van fer càrrec del funicular i el van modernitzar. El funicular de Gelida funciona regularment des de l'abril del 1982. Normalment s'utilitza un sol cotxe per al transport de viatgers mentre que l'altre s'usa simplement per fer el contrapes. El viatge dura 8 minuts amb la possibilitat de fer parada en un punt situat a la part baixa del nucli urbà anomenat Gelida-Baixador.



Caves Codorniu
(Sant Sadurní d’Anoia) Passeig de Can Codorniu


Constitueixen un important edifici del modernisme català que té la qualificació de monument historicoartístic nacional. Van ser construïdes per l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch entre els anys 1902 i 1915. Aquestes caves estan formades per un grup d'edificacions que inclouen la Sala d'Expedicions, actualment Sala de Recepció, el Celler Gran, el Porxo de les Premses, on s'ubica actualment un Museu, i la mateixa casa pairal o mas Codorniu que ja està citada des de 1551. S'hi van emprar moltes tècniques modernistes experimentals: naus cobertes amb arcs torals de mig punt, voltes de maó pla al Porxo de les Premses (amb utilització d'un trencadís d'ampolles de cava), arcs parabòlics i amb les llunetes, els finestrals de vidre i la vidriera plomada a la façana de la Sala de Recepció que queda rematada amb pinacles ornamentals.


Fitxer:Sant Sadurni D'Anoia-PM 67633.jpg
(Sant S’adurni d’Anoia) Carrer del Raval, 25


La façana presenta com a elements remarcables la porta d'accés, els balcons i la balconada correguda de baranes amb ornamentació naturalista, les motllures i el coronament amb barana de terrat i capcer ornamentat.El 1909, en el context de recuperació econòmica després de la crisi de la fil·loxera, s'inicia la reforma que donarà l'aspecte actual a aquesta casa, finalitzant l'any 1912. Lluís Mestres i Domènech la va encarregar a l'arquitecte Santiago Güell.



A tenir en compte


*L’Oficina de Turisme ofereix l’últim dissabte de cada mes La Ruta Modernista de Sant Sadurní d’Anoia. L’empremta modernista és present en una tretzena d’edificis del terme.
El preu per realitzar aquesta ruta és de 10,75 € per persona (inclou la visita guiada, autocar, visita a les caves Codorníu i degustació), i s’ha de ser un grup mínim de 15 persones. S’ha de reservar amb antelació la visita trucant al 93 891 31 88 o via mail turisme@santsadurni.cat
més informació a turisme de Sant Sadurní


Cartell de Freixenet
*Va néixer per encàrrec de Pere Ferrer Bosch, fundador de l'empresa vitivinícola, de la mà d'un dibuixant alemany i destinat a esdevenir un cartell publicitari a l'Exposició Universal de 1929 a Barcelona. El dibuix original va ser retocat prenent com model a un nen de Sant Sadurní.
El nen de "Freixenet" fet el 1929. És un dels cartells publicitaris cal esmentar que va generar en la seva època gran controvèrsia a causa que mai s'havia llançat un cartell amb una imatge infantil, i encara menys una imatge infantil sostenint un licor en els seus petits braços, un fet que podrem donar a la idea de la infantesa com a període d'innocència, puresa i una total neteja de tot aquell plaer i desitjo que corromp a l'edat adulta, representat en aquest cas amb l'ampolla de vi.
Els vins s'anunciaven sempre amb dones d'una o altra manera seductores i sensuals, brindant aquest desig cap al producte. més informació




*Els dies 4, 5 i 6 d'octubre arriba una nova edició del cavatast a Sant Sadurní d'Anoia, la mostra de caves i gastronomia de la Capital del Cava.
El CAVATAST és un espai per al maridatge dels millors caves i la millor gastronomia al cava del moment. Hi trobarà una extraordinària gamma de productes que els expositors li oferiran per tastar, assaborir, fruir i endur-se a casa. Hi han diferents tiquets amb ofertes bariades  a disposició del client.


*Sant Sadurní d’Anoia té dos mercats de paradistes setmanals, un els dijous, que és el més històric i consolidat, i l’altre, els dissabtes, que es va iniciar l’any 1991 i que també dóna el seu servei. Els dos mercats són molt concorreguts i són utilitzats tant per clients locals com per visitants de municipis veïns, essent realment un element dinamitzador comercial molt potent.


*La cava d’en sergi és un reconegut restaurant situat al Carrer València, nº17 de Sant Sadurní d’Anoia. El seu xef i propietari és el jove Sergi Torres que fa cuina d’autor, el local és petit (capacitat per a 55 persones) però d’allo més acollidor. També cal destacar l’amplia bodega de vins de Denominació D’origen penedesenc.
Per fer una reserva només cal trucar al 93 891 16 16 o enviar un mail al restaurant@lacavadensergi.com


Sant Llorenç d'Hortons - Societat Cultural, sala de baix
Centre Recreatiu
(Sant Llorenç d'Hortons) Carrer Major, 8

La façana té una composició simètrica plantejada amb predomini de les línies corbes i ondulades i unes originals obertures en forma de trèvol. Edifici de llenguatge modernista. La seva construcció va estar promoguda per el grup “Els Blancs”, associació republicana de treballadors del camp. A l’interior hi ha una sala de ball, amb boca d’escenari i galeria. Aquest edifici és actualment la seu de l’Ajuntament.

Masia grabuac
(Font Rubí) Ctra. BP-2127, km. 5'7, a 1'3 km


Coneguda també per caseria de Can Colomer, està documentada des del 1500, encara que la construcció actual data del 1790. A principis de segle, el desenvolupament econòmic i social del sector vitivinícola lligat al fervor modernista va fer que moltes masies fossin remodelades seguint els patrons d'aquest nou corrent. Aquesta masia-celler de planta tradicional de tipus basilical fou remodelada a principis de segle, amb la intervenció de Puig i Cadafalch. La façana s'ordena simètricament a banda i banda d'un espai central on trobem una balconada. La decoració és plenament modernista amb les baranes de ferro dels balcons i les finestres, les ceràmiques, a vegades amb la tècnica del picadís, i les vidrieres emplomades de colors amb motius florals o vegetals. Adossada a la dreta de la façana podem veure la torre de planta circular feta de totxo vist i amb decoracions de ceràmica vidrada.